Sabtu, 14 November 2009

.: CAWAN YANG CANTIK:.


sepasang datuk dan nenek pergi belanja di sebuah kedai cenderamata untuk mencari hadiah buat cucu mereka. kemudian mata mereka tertuju kepada cawan yg cantik.
'lihat cawan itu,'kata si nenek kepada suaminya.'kau betul,inilah cangkir tercantik yg pernah aku lihat' ujar datuk.

pada ketika mereka mendekati cawan itu,tiba-tiba cangkir yg dimaksudkan berbicara:-
'terima kasih untuk perhatian anda,perlu diketahui bahwa aku dulunya tidak cantik.sebelum menjadi cawan yg dikagumi,aku hanyalah selonggok tanah liat yg tidak berguna. namun suatu hari ada seorg penjunan dgn tangan kotor melempar aku ke sebuah roda berputar. kemudian ia mulai memutar-mutar aku hingga aku merasa pening. 'Stop!Stop!' aku berteriak. tetapi org itu berkata, 'Belum!'Lalu ia mulai menyodok dan meninju aku berulang-ulang.

'Stop!Stop!' teriakku lagi.tapi org ini masih saja meninjuku,tanpa menghiraukan teriakanku. Bahkan lebih buruk lagi ia memasukkan aku ke dalam api.

'Panas!Panas!' teriakku dgn kuat. 'Stop!Cukup!'teriaku lagi. tapi org ini berkata ,'Belum'. akhirnya is mengangkat aku dari api itu dan membiarkan aku sampai sejuk. aku fikir,selesailah penderitaanku.

oh ternyata belum. setelah sejuk aku diberikan kpd seorg wanita muda dan ia mula mewarnai aku. Asapnya begitu memualkan. 'Stop!Stop!' aku berteriak. wanita itu berkata, 'Belum!'. lalu ia memberikan aku kpd seorg lelaki dan ia memasukkan aku sekali lagi ke api yg lebih panas dari sebelumnya. 'Tolong! hentikan penyiksaan ini!, sambil menangis aku berteriak sekuat-kuatnya. tapi org ini tidak peduli dgn teriakanku.ia terus membakarku. setelah puas 'menyiksaku' kini aku dibiarkan sejuk. setelah benar2 sejuk seorg wanita cantik mengangkatku dan menempatkan aku dekat kaca. aku melihat diriku. aku terkejut sekali. aku hampir tidak percaya, kerana dihadapanku berdiri sebuah cawan yg begitu cantik. semua kesakitan dan penderitaanku yg lalu menjadi sirna tatkala kulihat diriku.

--------------------------------------
seperti inilah kehidupan yg membentuk kita. dalam perjalanan hidup akan byk kita temui keadaan yg tidak menyenangkan,sakit,penuh penderitaan,dan byk air mata. tetapi inilah satu-satunya cara utk mengubah kita supaya menjadi'cantik'
jgn lupa bahawa cubaan yg kita alami tdk akan melebihi kekuatan kita. Ertinya tdk ada alasan utk tergoda dan jatuh dlm dosa apabila anda sedang menghadapi ujian hidup. jgn kecil hati,krn Tuhan sedang membentuk anda. bentukan2 ini mmg menyakitkan tetapi setelah semua proses itu selesai,anda akan melihat betapa cantiknya Tuhan membentuk anda utk kehidupan yg lebih baik dan bermakna di hari kemudian dan hari pembalasan(akhirat).

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...